Pozdrav režiséra Zdeňka Trošky

24.03.2015 18:45

Pozdrav režiséra Zdeńka Trošky

A ke 100. výročí narození Jana Drdy posílá všem dětem v knihovnách i školách pozdrav český režisér Zdeněk Troška.

Milí mladí přátelé,

 zdravím vás aspoň takto na dálku a přiznám se, že vám tak trochu závidím tuto krásnou chvíli, kdy sedíte tiše v tajemném šeru večera a posloucháte příběhy z dávných dob, kdy si představujete děj, kterým se jako mávnutím kouzelného proutku přenesete do různých dob, pohádkových a dobrodružných.

 Od dětství jsem miloval čtení, hlavně pohádek a dobrodružných příběhů, především Julia Verna. Už o prázdninách v první třídě, kdy jsem byl s maminkou na pionýrském táboře v Kubově Huti pod Boubínem jsem si v táborové knihovně našel krásnou knihu Českých pohádek pana Jana Drdy s půvabnými obrázky Josefa Lady. Byl jsem nadšen, pohádky byly dlouhé a já se těšil, že budu aspoň tak hodně dlouho  v přítomnosti pohádkových hrdinů a s nimi prožívat všechna jejich dobrodružství. Tu knížku jsem měl u sebe celé prázdniny a nemohl jsem se s ní rozloučit. A tak jsem ji prostě strčil do batůžku a odvezl si ji domů. Ano, ukradl jsem ji. Maminka se moc zlobila, ale když viděla, že si v knížce čtu pořád dokola – tenkrát ještě nebyla televize, tablety, videa a všelijaké hry – už nic neříkala a peníze za knížku poslala panu vedoucímu tábora. Jenže o dalších prázdninách, opět v tomtéž pionýrském táboře, jsem ukradl další knížku, Krásu Nesmírnou, což byly nádherně ilustrované ruské pohádky. Obě knížky mám dodnes ve své knihovně.

 Snad jsem svůj čin odčinil tím, že jsem z Drdových pohádek už několik natočil – O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Z pekla štěstí je vlastně pohádka Český Honza, Nejkrásnější  hádanka vznikla na motivy dvou pohádek O Matějovi a Majdalence a Jak princezna hádala, až prohádala.

             Pohádka je nejkrásnější literární útvar a ty od Boženy Němcové, Karla Jaromíra Erbena, Jana Drdy, Františka Kožíka a dalších patří ke skvostům naší kultury. Jako mladí a jistě úspěšní žáci a studenti byste si je měli přečíst a potěšit se jimi stejně jako jsem se jimi těšil já. A přiznám se, že mě těší dodnes.

Přeju vám hodně radosti s nadcházejícím jarem a hodně krásných chvil s knížkou.

 Zdravím vás, mějte se pohádkově.

Váš Zdeněk Troška